Apartmani Split Hrvatska, privatni smještaj

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatsko. Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije, druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. U luci Lora na sjevernoj strani poluotoka nalazi se sjedište Hrvatske ratne mornarice. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4.stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu. Split je smješten na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji na Splitskom poluotoku. Od uzvisina, okružuju ga u zaleđu - sa sjevera planina Mosor, sa sjeverozapada brdo Kozjak, s istoka brdo Perun, a najstarija gradska jezgra se nalazi podno brda Marjana, koje se nalazi zapadno od stare gradske jezgre. Njegova blaga klima sa 2700 sunčanih sati godišnje, pretvara ga i usred zime u oazu u kojoj se u zavjetrini može uživati na suncu. Industrijski, sveučilišni i gospodarski centar regije svoju "zelenu dušu" čuva na brdu Marjan smještenom na zapadnom dijelu poluotoka, gdje park-šuma nadomak gradu pruža ugodu mirnih i od gradske buke sačuvanih šetnica pod borovima uz more. Splitski poluotok okružuju otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo. Trajekti iz luke Split često su jedina veza otoka srednje Dalmacije s kopnom.
U srednjovjekovnim latinskim ispravama i velikom broju dokumenata grad se naziva Spalatum, a talijanska izvedenica imena je Spalato. Hrvatsko ime grada bilo je Split, a tijekom 19. stoljeća Spljet, da bi pomtom opet bilo promijenjeno u današnje ime grada.

Arhitektura i znamenitosti:

Dioklecijanova palača
Dioklecijanova palača najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palača na svijetu. Najnovija od teorija tvrdi da Dioklecijanova palača nikad nije bila samo mjesto za odmor, nego prava tvornica za preradu vune. Danas su od kompleksa sačuvane zidine, 4 vrata, carev mauzolej, kutne kule, Jupiterov hram ili Hram svih bogova, središnji trg - Peristil, te neposredno na jug od Peristila, Vestibul.

Peristil
Peristil je naziv za trg ispred prvostolnice Sv. Dujma u Starom gradu u Splitu. S bočnih strana je omeđen s dva reda stupova u korintskom stilu povezanih međusobno lukovima. Pročelje trga je podjeljeno u dva dijela: gornji vodi u Vestibul, a donji stepenicama u veličanstvene podrume palače.

Jupiterov hram
Hram posvećen bogu Jupiteru glavnom božanstvu starih Rimljana. Nalazi se u neposrednoj blizini Peristila, centralnog trga palače. Sagrađen u vrijeme gradnje cijele Dioklecijanove palače, kasnije postaje krstionica sv. Ivana. Pred samim ulazom u hram se nalazi jedna od dvije sfinge donesena iz Egipta po naredbi cara Dioklecijana.

Katedrala sv. Duje
Splitska katedrala posvećena je uznesenju blažene Djevice Marije, u narodu je poznata kao Katedrala sv. Dujma (sv. Duje). Katedrala je smještena u kompleksu Dioklecijanove palače u Splitu, na Peristilu. Splitska katedrala poznata je po drvenim vratima koje je izradio Andrija Buvina, izrezbarivši u orahovini 28 prizora Isusova života. Odlično su očuvana, osim najdonjih dijelova oštećenih nogama prolaznika, Buvina su vrata raritet u europskoj umjetničkoj baštini, jer dok su brončane romaničke vratnice razmjerno brojne od drvenih su preostala jedva koja vrata.

Prokurative
Prokurative, ili službeno Trg Republike, glasoviti je mediteranski trg u središtu grada Splita, smješten uz zapadne zidine Dioklecijanove palače, poznat i kao pozornica kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom. Već gotovo pedeset godina na Prokurativama se održava i tradicionalni festival zabavne glazbe "Split".

Tvrđava Gripe
Tvrđava Gripe je novovjekovni fortifikacijski i obrambeni kompleks izgrađen u 17. stoljeću za obranu Splita od Turaka. Danas je u njoj smješten Hrvatski pomorski muzej. Tvrđava se nalazi istočno o centra grada na uzvisini Gripe koja je danas dio istoimenog gradskog kotara.


Apartmani smještaj u Hrvatskoj

Jagoda Jurić

Mimice/Omiš
Apartment Firule

Bacvice,Firule
MARINA

Krilo Jesenice
SUZI

Centar
Mariani

Veli Varoš
Frane

Milna Brač
Željko

Split
Spalato

Bačvice-Firule
Jurica Jerković

Split centar
Split Centar i Milna-Brac

Centar Splita i Milna Centar
Nevenka

Gripe
Dragica

Split
Villa Zero

Dugi Rat
Apartments Baras

Slatine, 21224
Slađana

Jesenice-Omis
Slađana

Jesenice-Omiš
Carlos

Bačvice
Anđelka

Split
Villa Cezar

Kaštel Lukšić
dragana

omis
Jagoda

Lastovo
Branimir Anić

Podstrana
Villa Zrivan - Apartmani Ruskaman

Ruksamen, Lokva Rogoznica
Villa Šoulavy

Kastel Luksic
APARTMANI MARIN

Podstrana
Ankica

ZAGREB
Sanja Čipčić

Split, Radunica
Apartmani villa Mira Omis

Split - Omiš

Apartman Leonarda

Split - Split

Apartmani KOMOD

Split -

sanja dedic

Split - split

Mariani

Split - Veli Varoš

Apartman Tina

Split - Varoš

APARTMAN SPLIT 2

Split - Bačvice

Apartmani villa Mira Omis

Split - Omiš

andro jutronic

Split -

Jagoda Jurić

Split - Mimice/Omiš

Jurica Jerković

Split - Split centar

Apartman Tamara

Split - splt